Omschrijving werk

 


 


Omschrijving werk:

Na mijn kunstopleiding heb ik veel portretten gemaakt. Het werken aan een portret is, ook in een lange periode van voornamelijk abstract werk nooit weggeweest. De laatste 15 jaar is portret het hoofdthema.

Portretten leggen per definitie het uiterlijk van een persoon vast. Naast het grote belang van herkenbaarheid streef ik naar de plastische waarden welke het portret vertegenwoordigt. Door het samengaan van de compositie van volumes in de ruimte en de uitdrukking van het model krijgt het portret zijn eigen werkelijkheid. Het is een autonoom beeld.

De intensiteit van de vorm ontstaat door de beweging van binnenuit te laten komen en deze als het ware te vangen in de oppervlakte van het beeld, een samengebalde spanning is het resultaat. Soms werk ik in een gipsen mal d.w.z. in de negatieve vorm in gips. Door deze werkwijze wordt het werk abstracter, ik concentreer me op de vorm en minder op de herkenbaarheid. Je ziet het beeld niet in het gebruikelijke kader – het positief – het portret wordt universeler…

Bij het tekenen van een portret gebruik ik vrnl. houtskool en conté krijt zodat ik d.m.v. het sterke contrast van zwart en wit een dramatische toon in mijn werk kan leggen en ook de vorm duidelijk kan neerzetten. Als beeldhouwer teken ik graag ruimtelijk. Beide disciplines, beeldhouwen/boetseren en tekenen staan op zichzelf.

Ook bij mijn overig beeldend werk ga ik uit van natuurlijke vormen . De directe herkenbaarheid wordt losgelaten en de plastische vormen gaan een eigen leven leiden.

Praktisch:

Portretopdrachten in diverse materialen: terracotta, brons en gips. Voor het maken van een ruimtelijk portret zijn 3 tot 6 poseersessies van een dagdeel nodig. Het werken aan een portret neemt ongeveer 3 maanden in beslag, afhankelijk van de grootte en het materiaal waarin wordt gewerkt. Bij het tekenen van een portret zijn één of twee poseersessies nodig.

Portretopdrachten ruimtelijk vanaf 1650 euro. Portrettekening vanaf 450 euro.

Info:
José Walinga
Galileïplantsoen 33hs
1098 LV Amsterdam
tel.: 020-6930159